« Sarmale în frunze de podbal, tei, hrean, stevie, viţă - deliciul primaverii | Acasa | Salată Primăvara »

14 mai 2009

Salata verde ( lăptuca ) - 7 reţete savuroase

Consideraţii generale
Salata verde sau lăptuca apare primăvara devreme şi se găseşte în pieţe mai tot timpul anului însă ştim cu toţii că numai adevărata salată cea de de grădină,cea cultivată în gospodăriile săteşti   are proprietăţi detoxifiante, depurative, imunostimulatoare etc. Salata de seră fiind cultivată cu stimulatori de creştere nu mai are astfel de proprietăţi fiind tratată cu tot felul de substanţe chimice.   Salata verde poate fi consumata crudă în diferite combinaţii cu legume, verdeţuri ca salate sau poate fi pregatita sub forma de supe sau ciorbe, prin adaugarea unor ingrediente.

Varietatile cele mai cunoscute sunt trei: salata cu capatana, cu frunzele adunate si capatana globulara (salata untoasa); salata cos, formeaza o capatana inalta si are frunzele alungite, in forma de caus si latuga da taglia  cu frunze de culoare verde sau verde cu rosu si franjurate.

Vom prezenta aici câteva reţete mai deosebite care vor imbogăţi meniul vostru, vor ajuta la menţinerea sănătăţii şi vă vor încânta prin savoarea lor

Dietoterapie
Salata constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului.  Este cunoscut efectul ei de  reglare a apetitului si accelerare a proceselor de eliminare a toxinelor. 

Pentru facilitarea eliminării toxinelor ,salata, cu otet de mere (sau suc de lamaie) si ulei presat la rece, este indicata persoanelor cu arteroscleroza, tromboflebita si arterita obliteranta. Sub aceasta forma, vor fi curatate vasele de sange, se reduce colesterolul şi facilitează digestia având şi efect laxativ.

In dischinezie biliara si hepatita cronica, se recomanda salata creata cu frunze mari, aspre si amare, care are efect puternic de drenare a ficatului si stimulare a activitatii sale. Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, curata vasele de sange, tonifica organele interne si regleaza activitatea anumitor glande endocrine.

Contribuie la obtinerea unor valori normale ale indicelui de hemoglobina,  în caz de anemie, la stimularea sistemului imunitar prin conţinutul mare de vitamina C.

Salata contine hormoni naturali estrogeni ideali pentru femeile cu dereglari menstruale sau care se apropie de menopauza. salata are efect anafrodiziac( reduce apetitul sexual)

De asemenea aceasta planta are un continut bogat de saruri minerale indispensabile pentru organism (saruri de calciu, fosfor, iod, fier, magneziu, cupru, arsen) si de vitamine precum vitamina C,  A, B, D si E.  

Prin continutul sau salata verde contribuie la eliminarea stresului si detoxifierea organismului in special este sedativă,  anestezica, calmeaza eretismul nervo.

Salată Primăvara

Salată Exotic cu Avocado

Salată Sănătatea

Salată cu ouă

Salată de avocado cu ghimbir

Comentarii

Feed Puteţi urmări această discuţie dacă vă abonaţi la feed-ul RSS al comentariilor pentru acest articol.

Comentariile pentru acest articol au fost inchise.

TrackBack

TrackBack URL pentru acest articol:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a01053701633b970c011570827e64970b

Mai jos sunt listate blog-urile care au adaugat o referinta catre Salata verde ( lăptuca ) - 7 reţete savuroase: