« Orez cu caşcaval sau brânză de capră | Acasa | Supă de conopidă »

24 septembrie 2009

Tort de mere - elegant şi rafinat

Consideraţii generale

Tortul de mere, preparat mai simplu sau mai complicat, este un desert rafinat, uşor de pregătit. Aici postez o reţetă pentru un tort delicios. Este varianta cu multe ingrediente dar şi cu succes maxim. Se poate pregăti tortul şi mai simplu, este foarte bun. Dacă nu avem duceaţă sau nuci să punem peste mere, se poate prepara şi fără aceste ingrediente sau se pot înlocui cu puţină coajă de portocală rasă fin, magiun,  felii de piersici sau caise sau chiar vişine şi cireşe fără sâmburi, fructe de pădure proaspete, ciocolată rasă etc . Iată câteva variante ale acestei reţete.

 Variantă1 - fără zahăr caramelizat. În acest caz se pun merele în tava unsă cu unt şi în rest se procedează la fel.

Varianta2- cu mere rase în loc de mere întregi, tava fiind unsă cu unt sau tapetată cu zahăr caramelizat.

Varianta3- sub formă de prăjitură cu mere rase, puse în tava dreptunghiulară de aragaz, tapetată cu hârtie alimentară de copt şi unsă cu unt. Se procedează la fel ca la tort. Se răstoarnă tava cu  prăjitura pe o planşetă sau pe o altă tavă dreptunghiulară egală ca dimensiuni. Se taie pătrate. Se poate decora cu frişcă.

Dietoterapie

Ce-i mult nu-i bun şi ce-i bun nu-i mult ! Atenţie deci la kilograme, la glicemie, la afecţiuni cardiovasculare, colesterol etc

Ingrediente

 • 1,5 kg mere Ionathan
 • 5 linguri nuci măcinate
 • 4-5  linguri dulceaţă de cireşe amare, vişine sau gem de zmeură, căpşuni, caise
 • coajă de portocală confiată
 • 5 ouă
 • 20 linguri de zahăr brun
 • 50 gr. unt
 • 6 linguri făină
 • 1 lingură ulei
 • 1 plic pulbere de scortisoară
 • zahăr vanilat
 • coaja  de lămâie
 • 1 lingură zeamă de lămâie

Mod de preparare

 1. Se pun 10 linguri de zahăr pentru a-l carameliza  în cratiţa în care se va coace blatul (o cratiţă nu foarte înaltă). Se pune cratiţa pe foc iute. Se urmăreşte ca atunci când apare un punct de caramelizare a zahărului, să amestecăm mereu, încorporând astfel tot zahărul. Avem grijă să se caramelizeze uniform şi să nu se ardă. Când tot zahărul este caramelizat şi lichefiat, se ia cratiţa de pe foc şi se apleacă uşor pentru a îmbrăca pereţii cam de înălţimea unui măr cu zahăr caramelizat. El se va solidifica.
 2. Se curăţă merele de coajă si se scoate cotorul. Se pun în forma îmbrăcată în caramel, merele unelele lângă altele, iar în spaţiile dintre ele se pun bucăţele de măr.Se presară  zahăr peste mere, şi deasupra se pune untul tăiat bucăţele. Se dau la cuptor până se inmoaie  merele, cca 20 minute.
 3. Intre timp se prepara blatul. Se separă albuşurile de galbenuşuri. Albuşurile se bat spumă tare cu un tel sau cu mixer-ul, apoi se adaugă  cinci linguri cu vârf de zahăr, coaja rasă de lămâie şi 1 lingură zeamă de lămâie.un plic de zahar vanilat, se bat în continuare până nu se mai simte zahărul şi spuma a devenit tare.Se adaugă galbenuşurile,bătând în continuare 3-4 minute. Se adaugă apoi uleiul, faina , amestecând uşor de sus in jos, să nu se lase aluatul.
 4. Când merele sunt gata( nu trebuie să fie coapte de tot ci numai înmuiate), se pune peste mere dulceaţă sau gem având grijă să o punem cât mai uniform, coajă de portocale confiată, nucile măcinate, pulberea de scorţişoară. Dacă merele nu au lăsat zeamă suficientă( să fie măcar la jumătatea înălţimii merelor) se poate face un sirop fie caramel, fie simplu din 1 cană apă fiartă cu 1 lingură zahăr şi 1 linguriţă zemă de lămâie care se toarnă peste mere şi apoi se pun nucile , dulceaţa, etc. La tortul de mere, siropul merelor însiropează practic tortul.
 5. Se toarnă apoi  peste merele coapte, compoziţia pentru blat şi se nivelează cu dosul unei linguri sau cu o paletă.
 6. Se coace la foc moderat cca 40-45 minute, până ce blatul este copt. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcorească cca 20 de minute ( să nu fie rece complet, ci chiar cald pentru că dacă se răceşte, siropul in care au stat merele devine mai gros şi tortul se va scoate greu din tavă).
 7. Se răstoarnă tortul pe un platou potrivit ca dimensiuni cu tortul. Pentru a răsturna tortul, se desprinde  blatul de jur împrejur de pe pereţii laterali. Când ne-am asigurat că tortul este desprins( clătinăm tortul şi vedem dacă este desprins) îl vom răsturna pe platou punând platoul cu faţa ca un capac peste cratiţă şi cu o mişcare rapidă răsturnăm cratiţa ţinând simultan şi cratiţa şi platoul. Acum cratiţa este deasupra platoului. Când ne-am convins că tortul este pe platou, ridicăm uşor cratiţa. Verificăm dacă merele sunt frumos aşezate pe tort, eventual nivelăm cu un cuţit. 
 8. Se lasă să se răcească complet, apoi se poate îmbrăca în frişcă naturală şi se decorează cu felii foarte subţiri de mere roşii lăsate cu tot cu coajă ca să aibă bordură roşie.Se serveşte rece de la frigider. Servim ca băutură lângă el sucuri din fruvcte proaspete sau nectar de fructe cu miere de albine.

Poftă bună!

Comentarii

Feed Puteţi urmări această discuţie dacă vă abonaţi la feed-ul RSS al comentariilor pentru acest articol.

Comentariile pentru acest articol au fost inchise.

TrackBack

TrackBack URL pentru acest articol:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a01053701633b970c0120a56f3dbd970b

Mai jos sunt listate blog-urile care au adaugat o referinta catre Tort de mere - elegant şi rafinat: