« Colţunaşi cu vişine - după excepţionala reţetă a bunicii | Acasa | Ciorbă cu sfeclă roşie - multivitamine naturale »

16 iulie 2010

Dulceaţă de pere busuioace - minune parfumată (reţeta bunicii)

Consideraţii generale

Perele busuioace sunt un  soi de pere răspândit mai mult în zona Moldovei, mici ca dimensiuni, foarte frumoase, de culoare galben- verzui şi roşu aprins pe partea cu care au stat la soare. Se coc in luna iulie şi sunt foarte parfumate. Acest soi se pretează cel mai bine pentru a face dulceaţa de pere care este foarte Dulceata de pere busuioacearomată. Fiind mici de dimensiuni după ce se curăţă de coajă şi se fierb îşi reduc şi mai mult dimensiunile astfel că în dulceaţă vor fi exact cât să încapă fiecare pe linguriţă atunci când este servită dulceaţa. Dacă nu avem pere busuioace pot fi utilizate alte soiuri de pere de dimensiuni mai mari , parfumate dar care să nu fie cu miezul prea tare şi granulat. Dacă perele sunt mai mari ca dimensiuni, se pot folosi la dulceaţă tăiate cu aparatul de  tăiat merele în 6-8 felii care separă şi cotorul. Este o dulceaţă cu un parfum şi un gust de neuitat, un deliciu pentru întreaga familie şi pentru musafiri.

Ingrediente

 • 1,5 kg pere busuioace pârguite, proaspete, fără a fi lovite sau cu pete
 • 1kg zahăr
 • 1 baton vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
 • 1 cană apă (250ml)
 • 1/2 lămâie netratată ( cele care provin din UE sunt puse într-o ceară şi se spală sub jet de apă caldă pentru a îndepărta ceara protectoare)
 • opţional se poate pune în dulceaţă 1 bucată anason stelat sau bucăţele de coajă de scorţişoară

Mod de preparare

 1. Se aleg pere mici busuioace, proaspete şi care au început să se pârguiască fără a se supracoace. Se curăţă de coajă cu ajutorul unui cuţitaş mic şi ascuţit.  Se înlătură codiţa şi floarea din vârf. Se scot sîmburii pe la partea opusă codiţei cu multă grijă să nu zdrobim perele. Pentru această operaţiune delicată se ţine para cu partea opusă codiţei între degetul mare şi cel arătător acoperind-o şi protejând-o cu palma strânsă uşor în jurul fructului astfel încât să-i conferim cu palma strânsă soliditate, protejând-o.  Se introduce vârful cuţitaşului prin partea opusă codiţei şi se răsuceşte uşor cuţitaşul în interiorul  fructului pentru a desprinde din interior sâmburii, apoi se scot sâmburaşii cu vârful cuţitului Sunt bune -dacă nu suntem prea pretenţioşi-  în dulceaţă perele  şi fără a scoate micii sâmburaşi mai ales că perele sunt de  de mici dimensiuni şi operaţia este delicată. După ce vom căpăta experienţă, vom vedea că în mai puţin de 30 minute curăţăm toate perele.
 2. Pentru a nu se oxida (înnegri) perele,  se pot pune pe măsură ce le curăţăm într-un castron şi le stropim cu cu apă în care s-a pus 1 lingură zeamă de lămâie.
 3. Intr-o cratiţă emailată, cu pereţii mai groşi,  curată, utilizată numai la dulceţuri şi gemuri ( ca să nu aibă miros de mâncare) se pune zahărul împreună cu apa şi lămâia tăiată felii. Se fierbe pe foc rapid şi se ia mereu spuma albă de deasupra.
 4. Se verifică dacă siropul este legat picurând câteva picături din siropul ce a rămas pe lingura cu care am amestecat pe o farfuriuţă. Se lasă să se răcorească şi dacă este legat se ia cratiţa de pe foc, se adaugă perele împreuna cu un baton de vanilie tăiat bucăţele şi bucăţica de anason stelat. Se lasă aproximativ  15 minute, ca să se îmbibe perele de sirop şi să lase şi ele zeamă.
 5. Se trece din nou cratiţa la un foc iute şi se lasă până ce siropul se leagă . Verificarea se face trăgând cratiţa de pe foc ( pentru ca în timp ce se răceşte proba de sirop , acesta să nu devină prin fierbere prea legat).  Se  pune cam 1 liguriţă de sirop pe farfuriuţă, se lasă să se răcorească şi se verifică siropul ca să fie legat.
 6. Atunci când este gata, se acoperă cratiţa  cu un prosop umed şi bine stors şi se lasă să se răcorească dulceaţa, apoi se pune în  borcane. Dacă se pune fierbinte în borcane, fructele se vor ridica la suprafaţă iar siropul va fi la fundul borcanului şi dulceaţa nu va fi omogenă.
 7. Se pun capacele la  borcane, se pun etichete( cu numele duceţii şi anul) şi se păstrează la loc răcoros.
 8. Se serveşte pe farfuriuţe de dulceaţă, punând 2-3 pere şi 1-2 linguriţe de sirop. Alături se oferă un pahar de apă plată.
Spor şi succes deplin!

Comentarii

Feed Puteţi urmări această discuţie dacă vă abonaţi la feed-ul RSS al comentariilor pentru acest articol.

Comentariile pentru acest articol au fost inchise.

TrackBack

TrackBack URL pentru acest articol:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a01053701633b970c0133f24fcde8970b

Mai jos sunt listate blog-urile care au adaugat o referinta catre Dulceaţă de pere busuioace - minune parfumată (reţeta bunicii):