« Zacuscă de gogoşari necopţi | Acasa | Peltea de gutui aromată - reţeta bunicii »

29 octombrie 2009

Aperitiv din vinete şi gogoşari copţi - delicios şi dietetic

Consideraţii generale- dietoterapie

Acest delicios aperitiv, se poate pregăti pentru iarnă dar şi pentru servit acum. Prepararea lui am realizat-o cât mai dietetic, reţeta pe care o propun aici, poate fi preparată şi fără ulei absolut deloc (pentru acele persoane aflate în Terapia Ornish) şi tot va fi delicios. Se folosesc vinete de mărime mijlocie, negre la culoare, pufoase, să nu aibă seminţe , din soiul acela mai lung pentru ca să fie feliile de mărime mijlocie , mică. Roşiile preferate sunt gogonelele, acele roşii mai lunguieţe, acesta tot din considerente estetice. Pentru cei care fac Terapia Ornish nu se va folosi ulei decât pentru uns uşor tava de aragaz când se coc vinetele sau se pot coace feliile de vinete la grill. 

Dacă dorim să servim acest aperitiv acum la masă, se vor amesteca toate ingredientele uşor, roşiile pot fi puse şi ele pe grătar să se înmoaie sau pot fi folosite crude, căţeii de usturoi se vor tăia în bucăţi.Piperul se va folosi măcinat, punând pulberea de piper şi sarea după gust. Se lasă la rece să se marineze 1-2 ore, apoi se serveşte ca aperitiv sau cină. Pentru 4 porţii reţeta este cam pe jumătate.

Ingrediente

11/2 kg vinete sau 6 bucăţi

1/2 kg ceapă

11/2 Kg roşii

1 kg gogoşari

1 kg ardei graşi

200ml ulei

Condimente : 2-3 foi de dafin, 20 boabe de piper negru, 10- 15 boabe de coriandru

10 -12 căţei usturoi

sare

Mod de preparare

  1. Se spală vinetele, se taie felii cam de 2cm grosime, se lasă 1 oră să se scurgă zeama amară, se spală cu apă rece şi se storc uşor în mâini să nu se sfărâme.
  2. Se pun apoi vinetele în tavă emailată sau în tava de la aragaz tapetată cu hârtie pentru copt şi unsă cu ulei. Se ung uşor feliile de  vinete cu  puţin ulei pe ambele feţe şi se pun în tavă ordonat (dacă nu au loc se pot suprapune pe jumătate) şi se lasă cca 20.25 minute în cuptor la foc potrivit, să se înmoaie puţin.
  3. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie felii subţiri. Se pune la călit cu 4 linguri ulei şi 2 linguri apă, foile de dafin, boabele de piper şi coriandru şi se ţine acoperită cu capac timp de 4- 5 minute pe foc, amestecând din timp în timp uşor, până se face translucidă şi scade apa din ceapă , fără să se ardă.
  4. Ardeii şi gogoşarii se spală, se coc la grill sau pe tablă, fără să se ardă. Se pun apoi să stea acoperiţi timp de 30 minute. Se curăţă de coajă , apoi se  şi se curăţă  de cotor şi seminţe. Se taie în felii de 3-4 cm. În tot timpul pregătirii lor se urmăreşte să nu se piardă zeama lor care are un gust plăcut de copt.
  5.  Roşiile se spală şi se taie felii de de 2cm. 
  6. Se aşează în borcane de sticlă de 800 ml mai înalte, aşezând legumele pregătite anterior, în straturi astfel : se aşează un rând de vinete, se pun apoi 3-4 felii de gogoşar şi ardei, apoi 1-2 linguri de ceapă, 2-3 felii de roşii, apoi se continuă în acest fel până umplem borcanul, dar neapărat ultimul strat să fie  felii de roşii. Printre straturi în fiecare borcan se pun 3-4 căţei de usturoi. Deasupra se pun 1-2 linguri ulei. Borcanele nu se umplu complet, ele trebuie să rămână goale cam 3 cm până la gură.
  7. Se căpăcesc borcanele şi se pun la fiert la bain-marie sau se dau la cuptor în tava de aragaz, să fiarbă cam 1 oră  pentru sterilizare. Se lasă până se răcesc în bain-marie sau în cuptor. Se păstrează  în cămară.
Poftă bună!

Comentarii

Feed Puteţi urmări această discuţie dacă vă abonaţi la feed-ul RSS al comentariilor pentru acest articol.

Comentariile pentru acest articol au fost inchise.

TrackBack

TrackBack URL pentru acest articol:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a01053701633b970c0120a632ee30970b

Mai jos sunt listate blog-urile care au adaugat o referinta catre Aperitiv din vinete şi gogoşari copţi - delicios şi dietetic: