« Aperitiv din vinete şi gogoşari copţi - delicios şi dietetic | Acasa | Salată vitalizantă cu cartofi fierţi şi crudităţi »

29 octombrie 2009

Peltea de gutui aromată - reţeta bunicii

Consideraţiii generale-dietoterapie

Ştim cu toţii că dulciurile cu zahăr nu sunt sănătoase dar prepararea dulceţurilor cu zahăr invertit este mai sănătoasă, deoarece prin invertire - adică fierberea siropului de zahăr  cu zeamă de lămâie - zaharurile se transformă în fructoză şi glucoză care sunt recunoscute de organism ca zaharuri naturale, ele găsindu-se de altfel şi în fructe sub această formă. Diabeticii sau persoanele care au glicemia mare şi supraponderalii vor fi prudenţi cu dulciurile !

Pelteaua ne aduce aminte întotdeauna de casabunicii unde eram serviţi fie cu o linguriţă de peltea într-un pahar de apă , fie iarna cu un ceai aromat de tei, salcâm sau soc şi pâine cu unt şi peltea de gutui. Pelteaua poate folosi la tarte în loc de jeleu. Se incălzeşte uşor pe bain-marie pelteaua într-un vas eventual se poate adăuga şi o lingură de apă fierbinte dacă pelteaua este prea tare şi apoi se pune peste tarta de fructe.

Pelteaua se prepară din gutui, mere sau coacăze, pentru că ele conţin într-o cantitate mare pectină care leagă ca un jeleu siropul. Dacă dorim să facem peltea din alte fructe care nu au pectină, putem să le combinăm cu cele care au pectină şi leagă mai bine pelteaua.

Ingrediente

 • 1 kg gutui
 • 1kg mere creţeşti sau Ionathan
 • 1kg zahăr
 • 1 lingură zeamă de la lămâie
 • 2-3 felii de lămâie

Mod de preparare

 1. Se spală gutuile şi merele şi se taie felii cu tot cu cotoare şi sâmburi ( care conţin o cantitate mare de pectină). Se pun fructele la fiert într-o cratiţă emailată  cu apă cât să le acopere, cca 11/2 apă.
 2. Se lasă să fiarbă la foc mic, acoperite până sunt fierte bine.
 3. Se strecoară zeama printr-un tifon dublu pus într-o strecurătoare care a fost aşezată pe un vas emailat sau castron. Nu se presează fructele ci numai se apasă uşor să se scurgă zeama.
 4. Rezultă cca 1litru lichid în care se pune zahărul, zema de lămâie şi feliile de lămâie.Dacă lichidul scurs de la fructe este mai puţin nu este nici o problemă, dacă este mai mult este posibil să nu fie concentrat suficient şi să nu lege prea uşor pelteaua.
 5. Se pune siropul la fiert şi se fierbe la foc potrivit, lund spuma albă formatîă, până incepe să fiarbă cu bule mici. Se leagă siropul ca pentru dulceaţă.  Se verfifică dacă este bine legat cu testul bobiţelor de sirop. 
 6. Testul bobiţelor de sirop   Se pune apă rece într-un pahar de 200ml, se amestecă cu lingura în pelteau care fierbe  şi se ridică încet  lingura care mai are puţin sirop pe ea şi se picură trei picături de sirop de pe latul lingurii în paharul cu apă. Dacă picăturile de sirop se solidifică formând bobiţe pe fundul paharului se ia pelteaua de pe foc imediat. Dacă picăturile se dizolvă în apă se fierbe în continuare pelteaua dar se încearcă cam din 5 în 5 minute să nu fie trecută de fiert, caz în care pelteaua  va fi mai tare.
 7. Se pune pelteaua uţor răcorită direct în borcane. Pentru a nu se sparge borcanele datorită siropului fierbinte se va pune sub fiecare borcan, înainte de a pune sirop în el, lama a două cuţite de masă, care vor prelua rapid surplusul de temperatură. Se leagă borcanele sau se căpăcesc.
Poftă bună!

Comentarii

Feed Puteţi urmări această discuţie dacă vă abonaţi la feed-ul RSS al comentariilor pentru acest articol.

Comentariile pentru acest articol au fost inchise.

TrackBack

TrackBack URL pentru acest articol:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a01053701633b970c0120a63306fc970b

Mai jos sunt listate blog-urile care au adaugat o referinta catre Peltea de gutui aromată - reţeta bunicii: